Min blogg.

Nyanlända har mycket att lära oss!

Sedan i höstas har jag varit engagerad i att möta nyanlända flyktingar, framför allt från Syrien.
Två gånger i veckan är jag med som IM-volontär (www.manniskohjalp.se/) på SFI (Svenska för invandrare) där vi håller i små samtalsgrupper för att de nyanlända ska få träna att tala svenska.
En gång i veckan är jag med på Språkkafé på Falkenbergs bibliotek. Språkkafé har vi också i Morups församling varannan söndag i samband med kyrkfikat.
Dessutom har jag i vår startat nybörjarsvenska varannan lördag i Morup för nyanlända som ännu inte fått börja på SFI.

Allt detta är mycket givande. Invandrarna har så mycket att lära oss svenska och vi har en hel del att lära dem. Dessutom får jag personligen chans att använda den lilla, lilla arabiska jag kan.

Jag rekommenderar verkligen er alla som läser detta att tänka efter om inte ni också kan/vill göra en insats på det här området. Jag kan lova att det är mycket givande och inte så svårt som man kan tänka sig.

Lycka till!

I flikfältet till höger finner du under denna flik fliken "Pilgrimsvandring II", som är en dagbok i text och bild från min vandring från Nasaret till Betlehem i november 2014.

Det var en nöjd grupp på 14 deltagare som i tisdags kväll kom hem från den 8-dagars pilgrims- och studieresa jag lett till Palestina och Israel. Gruppen hade verkligen fått vara med om många omskakande upplevelser och många mycket starka möten med människor, upplevelser och möten som det nog tar tid att smälta och reflektera över.
Till det omskakande hörde besöket i Shu'fat flyktingläger i norra Jerusalem, den tidiga morgonen vid Checkpoint 300 i Betlehem där 1000-tals människor varje morgon köar i timmar för att komma till sina jobba i Jerusalem. De första hade kommit vid 2 tiden på natten för att vara på sitt jobb kl 7. De tvingas varje morgon stångas i kretaursbåsliknande fållor och bli förnedrade av israeliska vakter och soldater. Och då är de ändå de lyckligt lottade 15-20 procenten som fått tillstånd att passera in till Jerusalem.
Till det omskakande hörde också besöket i Hebrons gamla stad, där de c:a 500 mycket våldsbenägna och extrema israeliska bosättarna ständigt hotar och förnedrar palestinierna, hela tiden med de israeliska soldaternas beskydd.

Till de starka mötena med människor hörde mötena med Rifat Kassis, en av författana till de kristna palestiniernas Kairosdokument (läs dokumentet på svenska via: http://www.kairospalestine.ps/?q=content/document , klicka på "svenska" längst ner) liksom mötet med den store Zoughbi Zoughbi (bilden ovan), ledare för Wi'am, ett palestinskt konfiktlösningscentra i Betlehem. Med stor värme och humor berättade han om Wi'ams framgångsrika medlingsarbete i olika former av mellanmänskliga konflikter bland palestinierna.

Inte mindre imponerande var mötet med Amal Nassar på Tent of Nations utanför Betlehem. Med en oerhörd utstrålning av kärlek och en obändig vägran att låta sig bli offer berättade hon om Tent of Nations vision av att vara brobyggare under mottot "Vi vägrar att vara fiender".
Tidigare samma dag hade vi fått lyssna till en annan stark kvinna, som vägrar att ge upp sitt hopp: Claire Anastas som med sin familj och sin svågers familj bor med muren på tre sidor om sitt hus.
Alla dessa fyra människor utstrålade ett hopp som de hämtar från sin kristna tro och en obändig kamplust att med icke-våldsmetoder och med stor och varm kärlek till sina medmänniskor finna sätt att leva med värdighet trots ockupationens hopplöshet.

I ljuset av dessa människor kunde inte kontrasten bli större än mötet med Bob Lang, den israeliska bosättningen Efrats talesman. Den verklighetsuppfattning han gav uttryck för kontrasterade kraftigt mot vad vi med egna ögon sett denna kontrasternas dag vid checkpointen och hemma hos familjen Anastas vid muren och vad vi senare samma dag skulle se och möta hos Tent of Nation.
Den dagen avslutades med fantastisk palestinsk gästvänlighet från palestinier i den helt muslimska byn Nahalin.

Om vi fick uppleva kontraster i möten med människor och olika livsvillkor så fick vi det även när det gäller temperatursvängningar. De fyra första dagarna hade vi stark värme från öknen med en topp på 40 grader den dag då vi vandrade från S:t George's kloster i Wadi Qelt till Jeriko. Den kvällen hade vi 26 grader för att nästa morgon vakna till regndroppande 8 plusgraders kyla. Det vädret gav inte vårt besök i Hebron med sina starka motsättningar mindre kyla.

Palestinierna ropar till oss européer: Kom och se! Kom och se hur vår verklighet ser ut. Det var det vi gjorde. Vi kom och såg, vi kom och lyssnade för att återvända hem och berätta om vad vi sett och hört. Palestinierna behöver oss som språkrör för att världen inte skall vara ovetande om vad som pågår.

 

 

Nu är det 3 sönd i Advent och den underbara vinterperioden, som varat i två veckor med kyla och snö, töar idag bort. Har hunnit med att åka skidor 3 gånger (45 km) i alla fall på Falkenbergs golfbana, där man spårat en 6-kilimetersslinga.
Hösten har inneburit mycket pluggande av arabiska. Har gått en nätkurs på Dalauniversitetet, med en fantastisk och mycket pedagogisk lärare. De har till skillnad från Umeå universitet, där jag studerade förra året, ett Skypeliknande digitalt klassrum, så att man ser läraren och vad hon skriver och så att man kan tala med varandra. Mycket bra! 
Under hösten har jag också haft glädjen att få leda en studiegrupp kring de kristna palestinska kyrkornas "Kairos Palestine". www.kairospalestine.ps
Julförberedelserna är numera inte så omfattande. Julkorven (10 m) gjordes i onsdags. Grönkålen och brunkålen skal vilken dag som helst lagas till. Julbrevet är skrivet och julgranen skall jag införskaffa i veckan. Den ska ju inte in förrän på lördag. När det gäller julklappar så ger vi barnbarnen. Vi vuxna som firar jul ihop ger en och får en julklapp var efter lottning. Skönt att inte drunkna i julklappar. Det blir så lätt att de skyler själva meningen med julen och dess budskap om frid på jorden.
Det ska bli jätteroligt att fira julen tillsammans med de flesta av "klanen".

God Jul på er alla!   مبرك عيد

Under temat "Kom och se" hade det befrielseteologiska centrat "Sabeel" (www.sabeel.org) tillsammans med svenska Diakonia (www.diakonia.se) och Bilda (www.bilda.se) inbjudit till en bibelkonferens i Betlehem den 21-30 mars. Vi var sammanlagt 90 svenskar som deltog. Det hela började med att vi i olika smågrupper åkte runt i landet. Jag var med i det spår som kallades "Levande stenar" och som besökte kristna minoriteter i norra Israel och på norra Västbanken. Vi åkte först till Haifa och besökte Ibillin, en palestinsk by strax utanför stan, där den melkitiske ärkebiskopen Elias Chacour (känd för sina böcker "Blodsbröder" och "Vi tillhör detta land") byggt upp en stor och mycket välrenomerad skola för kristna och muslimer. I Nasaret lyssnade vi till två mycket kristna färgstarka kvinnor från "Sabeel Nasaret" och besökte bebådelsekyrkan. Sedan styrde vi resan ner mot Västbanken där vi först besökte den lilla kristna ortodoxa församlingen i Burqin med en av de allra äldsta kristna kyrkorna i området. Burqin är enligt traditionen byn där Jesus botade de 10 spetälska. Vi fortsatte till Jenin och flyktinglägret där (läs gärna "Morgon i Jenin" av Susan Abulhawa) med frihetsteatern. Så åkte vi till Zebabdeh, en by med en ganska stor kristen befolkning där vi sov i den melkitiska församlingens gästhem. Vi firade mässa och lyssnade till Abuna Firas, prästen i församlingen. Färden gick vidare tiull Nablus och Jakobs brunn (Sykars brunn) samt upp på berget Gerissim där vi besökte den mycket märkliga samaritanska sekten. I Ramallah såg vi Arafats gravmausoleum innan vi åkte till kväkarnas hus och lyssnade till Jean Zaru, en annan färgstark palestinsk kristen kvinna (har skrivit den mycket läsvärda boken "Fångad av icke-våld"). I Taybeh, den enda 100% kristna byn på Västbanken bodde vi i latinska församlingens gästhem. Vi lyssnade till Fader Raed, en sprudlande entreprenör med ett obrutet framtidshopp. De inledande dagarna avslutades med att Daniel Braw på Bildas studiecenter i Jerusalem hade en genomgång av alla olika kyrkor som finns representerade i landet.
Efter att under vår lediga dag på söndagen ha deltagit i gudstjänst i den lutherska kyrkan i Betlehem och sedan besökt min vänfamilj i byn Nahalin utanför Betlehem började konferensen på måndagen. Konfrensen började med en utomhusgudstjänst vid WIAM vid muren (www.alaslah.org)  där Jean Zaru från Ramallah predikade Sedan blev det fyra fullspäckade dagar med bibelföredrag och andra föredrag, möten med spännande människor och en hel del god palestinsk mat.  Ray Dolphin från UNOCHA (www.unocha.opt) började med en genomgång av de förhållande palestinier på Västbanken lever under idag , och Stephen Wilkinson från Diakonia i Jerusalem presenterade de intenationella humanitära lagarna som är aktuella i området. Ched Myers, den kände mennoniten och icke-våldsförespråkaren, hade i två bibelföredrag en mycket spännande befrielseteologisk genomgång av Lukas kap. 19.Göran Gunner talade om "The Land, the Cross and the Right - in Christian interpretations".  Cedar Duaybis från Sabeel gav oss en genomgång av Palestinsk befrielseteologi. En oerhört färgstark beduinkvinna, Hanan Alsana' talade om det arbete hon ledde för beduinkvinnor i södra Israel. Så gav oss Deborah Weissman sitt judiska perspektiv på den palestinska konflikten. En av dagarna delade vi upp oss i olika grupper för att åka ut och besöka platser och familjer. Jag deltog i den grupp som åkte till Tent of Nations (se www.tentofnations.se) och Arouba flyktingläger. Där besökte vi en familj och åt lunch innan vi besökte två gamla damer, 89 och 101 år gamla, som båda varit gifta med en och samme man. De berättade sin historia från 1948, då de tvingadses fly från sin by, och den ena kvinnan visade upp nyckeln från sitt hem, en dyrgrip för henne och henne. Den dagen avslutades med gudstjänst i Alla Nationers kyrka i Getsemane i Jerusalem, där den latinske biskopen William Shoumali predikade, och med middag på olivbergets topp. Sista dagen hade Sabeels grundare, Naim Ateek bibelstudium över "Jerusalem - hur ska det bli fred" och den latinske patriarken Michel Sabbah talade om "Kairosdokumentet" (kom den 19 april kl. 19 till Träslövs församlingshem i Varberg så får du veta mer om vad det är). Hela konfrensen avslutades med en gudstjänst i kyrkan under Casa Nova hotel, bredvid födelsekyrkan, där Karin Wiborn från GF-kyrkan(=missionskyrkan+baptis-terna+metodisterna) predikade och med en fantastisk konsert i den Katarinakyrkan, den latinska födelsekyrkan, ett palestinskt-bysantinskt passionsoratorium som slutade i påskens glädje.
Ja det var verkligen fullspäckade dagar. Kl. 01.00 på natten efter startade vi hemfärden via Tel Aviv och Wien.
Tack Sabeel, Diakonia och Bilda för en upplevelserik och lärorik konferens!

 

Senaste kommentarer

09.08 | 09:05

Mysiga bilder!

...
15.02 | 13:21

Hejsan!
Skulle du kunna tänka dig att hålla i lite gudtjänst på ett boende i Falkenberg som jag ansvarar för någon gång i månaden hör gärna av dej. Maj Norén

...
29.08 | 22:06

Trevligt att hitta min dop präst ifrån Torslanda kyrkan år 1976.

...
23.01 | 15:33

Så fin tavla och för mig så symboliserar den frihet dina fina flyttfåglar.

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS